Besserwisser
 • 111
Expert

Vad kostar en anställd?

 • 111

Vad kostar en anställd per år? Jag har drivit företag i snart två år och vill kunna ta in flera kunder men behöver avlastning och hjälp i vissa arbetsmoment. Jobbar inom den digitala världen inom marknadsföring o.s.v. och behöver en specialist.
Jag tänker mig att jag tar in en junior person som jag kan lära upp, mest för att hålla kostnaderna. Jag tänker mig en län på mellan 25-35 000 kr beroende på erfarenhet och driv.
Sedan vet jag att det är arbetsgivaravgift och annat man behöver tänka på. Men finns det någon typ av benchmark man kan gå på? Då menar jag där allt är inkluderat såsom arbetsgivaravgift, skatt, försäkring, pension, förmåner o.sv.  för året 2021.

 

 1. Hej, baserat på att du driver ett aktiebolag och att du vill anställa en person under 30 och att du räknar med en lön på runt 30 000 kr per månad så är nedan uträkning totalkostnad exkl. andra förmåner som du ju själv väljer om du vill erbjuda såsom gymkort, förmånsbil o.s.v.

  *Kostnad per år för dig som arbetsgivare:
  Lön 360 000 kr
  Semestertillägg 3 225 kr
  Arbetsgivaravgifter 79 055 kr
  – Totalt lön och arbetsgivaravgifter 442 280 kr

  *Kostnad per månad för dig som arbetsgivare:
  – Genomsnittlig månadskostnad 36 857 kr

  *Försäkringskostnad:
  Försäkringskostnader Försäkringskostnad 18 161 kr
  Särskild löneskatt 3 965 kr
  Genomsnittlig försäkringskostnad per månad 1 844 kr
  – Totalt försäkringar och löneskatt 22 126 kr

  Slutsats: Totala uppskattade kostnader inkl försäkringar 464 406 kr

  Lycka till! //Lycke

  • 7
 2. Man kan också enkelt räkna på ca 54% på den lön man får från arbetsgivaren (före skatt). Säg att jag är 25 år och får 25 000 kr i månadslön så kostar det arbetsgivaren 38 470 kr per månad inkl. lön, semesterlön, arbetsgivaravgift, avtalsförsäkring och löneskatt.

  • 4
 3. Ett alternativ till en anställd är att anlita en konsult eller en person med egen firma eller som fakturerar via faktureringstjänst såsom coolcompany och frilansfinnans. En frilans konsult tar betalt per timme oftast och tar ca 500-1500 kr per timme. Detta är ett bra alternativ till att anställa då du slipper risk och fasta kostnader. På så sätt kan du ta in konsulten vid toppar så att hen kan avlasta dig.

  • 3
 4. Glöm inte bort att en anställd även kostar i form av att den anställda har en lång startsträcka, utbildningar och kurser. Detta är värt att räkna in när man ska anställa.

  • 2
 5. Håller helt med Fadde, ett annat alternativ som också är väldigt framgångsrikt är att ta in kompetenta delägare som får en mindre del av bolaget mot att de jobbar och driver bolaget framåt. Detta är det bästa sättet att få lojala och motiverade medarbetare i ett växande företag. En anställd kostar en massa pengar och kan lämna när som helst då den inte har incitament förutom lön. En delägare motiveras av värde ökning på din ägarandel och stannar således längre inom företaget.

  • 1
 6. Du vet att det är billigare att anställa unga personer, nyanlända samt långtidsarbetslösa? 🙂 Många är rädda, men på vårt företag har det varit nyckeln till lönsam tillväxt!

  • 1
Lämna ett svar

Lämna ett svar