Pelle
 • 130

Vad kostar en sjukvårdsförsäkring

 • 130

Någon som har erfarenhet kring vad en sjukvårdsförsäkring kostar?

Jag är 51 år gammal, privatperson och är helt frisk och fullt arbetsför. Jag har sett att priset för en sjukvårdsförsäkring baseras på bl.a. ålder men vill veta om någon här vet om det skiljer sig mycket om man köper en sjukvårdsförsäkring billigt jämfört med en dyr sjukvårdsförsäkring.

Lämna ett svar

Lämna ett svar

 1. Vill varna för Gjensidige sjukvårdsförsäkring som inte erbjuder behandling efter diagnos, dvs. om du får träffa läkare och får din diagnos, men sen slängs du in i den vanliga vården trots att du betalar för en privat sjukvårdsförsäkring. Haka inte upp er på att hitta en billig sjukvårdsförsäkring utan jämför sjukvårdsförsäkring och vad den kostar tillsammans med vad som ingår i en sjukvårdsförsäkring.

  • 5
 2. Pris för en sjukvårdsförsäkring varierar beroende främst tre olika saker:

  1. Ålder på den som ska försäkras (ofta är spannet 16-65 år) Ju äldre desto dyrare.

  2. Innehåll i försäkringen.
  Ofta är en sjukvårdsförsäkring uppdelad i olika paket, t.ex. t.ex. Bas – Lagom – Plus
  Det som kan ingå är t.ex: Förebyggande hälsotjänster såsom psykolog, hälsocoach, familjerådgivning o.s.v. Snabb tillgång till privat sjukvård, oftast inom 7 arbetsdagar (vilket ju är den huvudsakliga produkten och anledningen till att de flesta människor köper en sjukvårdsförsäkring) och sist men inte minst arbetsinriktad rehabilitering så att du efter en sjukdom eller olycka får hjälp att bli frisk så snabbt och effektivt som möjligt. Ju mer som ingår desto dyrare blir försäkringen.

  3. Självrisken:
  Flera försäkringsbolag erbjudet möjligheten att själv välja vilken självrisk man vill betala vid ett sjukärende. Oftast så betalas endast en självrisk om man får fysiskt hjälp, d.s.v. inte om man pratar med psykolog eller får rådgivning. Självrisken kostar från 500-2000 kr beroende på ditt val. En lägre självrisk innebär en billigare sjukvårdsförsäkring, dock så rekommenderas ändå en lägre självrisk p.g.a. smidigheten att kunna söka hjälp för både små och stora besvär.
  Summering är att en sjukvårdsförsäkring 2021 kostar olika främst beroende på ålder och innehåll.

  Här kommer exempel på kostnad för en medelstor försäkring som täcker det mesta:
  16-29 år – ca 150 kr per månad
  30-39 år – ca 200 kr per månad
  40-49 år – ca 350 kr per månad
  50-59 år – ca 450 kr per månad
  60-65 år – ca 600 kr per månad

  Det finns flera försäkringsbolag som erbjuder en sjukvårdsförsäkring och det kan vara värt att jämföra vad en sjukvårdsförsäkring kostar hos de olika försäkringsbolagen. Exempel är Trygg hansa, Folksam, Länsförsäkringar, Gjensidige, If, Movestic och Euroaccident.

  • 4
 3. Någon som vet vart/om man kan teckna en sjukvårdsförsäkring för barn? Hemskt hur lång tid ett barn ska få vänta på att få en operation.

  • 4
 4. Jag är 39 och betalar ca 300 kr månad men har då det maximala paketet där allt ingår, + låg självrisk vilket jag absolut rekommenderar.

  • 3
 5. Tröttnade efter att ha väntat på en operation för min ljumskbråck i över ett år. Bestämde mig för att teckna en privat sjukvårdsförsäkring som kostar mig 4000 kr per år. Det är värt vartenda öre! Nu får jag träffa läkare oftast inom 3 dagar. Dock ska det noteras att man inte kan ta med sig en sjukdom/skada in i en sjukvårdsförsäkring, d.v.s. har du en befintlig sjukdom, skada eller besvär kan du inte söka vård för denna skada, utan endast för nya skador och besvär som uppkommit efter att du tecknat en sjukvårdsförsäkring. Detta är fullt förståeligt. Men om man haft en skada som är äldre än två år (olika karenstid hos försäkringsbolagen) som man ej sökt vård för de senaste två åren så kan man få vård genom sin sjukvårdsförsäkring. Som sagt långt skrivet men ville bara lyfta hur bra det fungerat med min sjukvårdsförsäkring som jag tycker är mycket prisvärd om man värdesätter sin hälsa.

  • 2